Beste parochianen, bestaat de hel?

Daar zal geween zijnen tandengeknars, zo lazen we in het evangelie afgelopen zondag. Meestal gaan we aan deze woorden snel voorbij maar toch…

Daar zal geween zijn en tanden geknars, het staat voor groot verdriet en grote haat. Zo’n plek noemen we hel. Vele zullen zeggen, ‘de hel daar geloof ik niet in’! maar dan zeg ik u, ‘bent u dan blind, of leeft u onder een steen?’ De beelden die de afgelopen dagen de huiskamers binnen kwamen. Baby’s die worden vermoord, vrouwen die worden verkracht, mannen die worden onthoofd. Kinderen ontvoert, onschuldige  tot slachtoffers gemaakt, dat is hel!!! Daar is geween en tandengeknars en haat woekert verder en maakt vele slachtoffers en bij al die haat wordt er ook nog geroepen God is groot. Pure afgodenrij! Beelden van God, gemaakt om de grootste misdaden te vergoelijken. God voor je eigen idealen misbruiken en je daarmee je zelfs boven God zetten. Hoogmoed ten top. Verschrikkelijk! En denk nu niet dat ik met deze opmerkingen alleen naar moslims verwijs? Ook christenen hebben beelden van God gemaakt om eigen wandaden mee goed  te praten. Ook Christenen hebben beelden van God gemaakt waarin zelfs Jodenhaat en Jodenvervolging werden verdedigd. Vreselijk allemaal! Het is dan ook niet voor niets dat mensen wel eens zeggen. Godsdienst geeft alleen maar ellende en oorlog. Helaas, al het goede en het mooie waar geloof zeer zeker ook  voor staat en met zich meebrengt en vrucht draagt, wordt eenvoudigweg maar even vergeten. Alles waar een verschil te vinden is tussen mensen, de kleur van de huid, de haren, de ogen, de bouw van het lichaam, politieke overtuigingen, seksuele voorkeuren, over alle verschillen hoe klein ook kunnen twisten en pesterijen, oorlogen en terreur door ontstaan. Ja, zelfs een nuttig apparaatje als een theelepeltje, daar kun je de verschrikkelijkste dingen mee doen.

Binnenkort vieren we Allerheiligen. Met Allerheiligen vieren we dat Gods Geest nog steeds in mensen leeft en werkt. Dat Gods Geest vrucht draagt en zichtbaar wordt in ons doen en laten. Heiligen zijn mensen waarin de geest van Jezus herkent wordt. In feite is ieder mens in principe heilig. Zo zijn we wel door God bedoeld.

Tijdens een college Theologie op de universiteit, sprak een professor eens over de hel. De hel bestaat zei hij, daar is geween en tandengeknars. maar tenslotte zo geloof ik zei hij, zal de hel tenslotte toch leeg zijn. Omdat Gods liefde  tenslotte sterker zal zijn dan ons kwaad en onze dood. Tenslotte zal Gods verlossende kracht alles overwinnen. Dat Geloof ik vast.

Allerheiligen onderstreept dit geloof. God blijft geloven in mensen, in u en mij.  Zijn liefde voor ons is sterker dan ons kwaad en onze dood.  Hij laat ons niet los, nooit niet.

Pastoor Hans Hermens