De oktober maand wordt beschouwd als de tweede Mariamaand.
Aan ons wordt gevraagd om extra aandacht te geven aan Maria.

Met de bedevaart reis naar Lourdes van zondag 17 tot en met maandag 25 september liep onze parochie hier al op vooruit. Vier en veertig mensen vertrokken vanuit Tubbergen met de bus naar het bedevaartsplaatsje. Ze kwamen uit Tubbergen, Albergen, Almelo, Geesteren, Vasse, Reutum, Fleringen, Diepenheim, Rossum, Lattrop, Denekamp, Enschede. Een aantal mensen kenden elkaar, maar ook velen kenden elkaar niet. Ze hadden eén ding gemeen: ze wilde allemaal graag naar Lourdes. Het plaatsje waar Maria aan Bernadette was verschenen en waar Bernadette de opdracht kreeg om aan de priesters te zeggen dat er een kapel gebouwd moest worden en dat mensen in processie daarna toe mochten komen.

Dat is nu 165 jaar geleden en sindsdien komen daar mensen uit alle landen naar Lourdes toe. Om daar samen het leven te delen, het geloof te beleven, bemoedigd te worden.
Zo ging de groep op weg, vol verwachting wat Lourdes zou brengen. Het werd een prachtreis, vooral door wat er onderling gebeurde. Want alle pelgrims stonden open voor elkaar en waren bereid elkaar te helpen. Iedereen mocht er zijn zoals hij of zij was, er was respect voor elkaar, of je nu ziek of gezond was, of je nu een beperking of geen beperking had, oud of jong, of je makkelijk contact maakte of een beetje stil en teruggetrokken was, het maakte niet uit. Samen trokken we een week op met elkaar en genoten we wat Lourdes ons bood. De viering bij de grot , de vieringen in de mooie kerken en kapellen, de licht- en sacramentsprocessie, de tocht door de Pyreneeën. Maar ook het gezellig samen eten en iets drinken op een terrasje. De groep werd steeds meer een eenheid, steeds meer mensen kwamen met elkaar in gesprek. Iedereen had wel een rugzakje met zich mee te dragen ,maar in Lourdes konden de zorgen en de last neergelegd worden bij Maria en bij elkaar. Met een hart vol mooie ervaringen en herinneringen kwamen we na acht dagen terug in Tubbergen.

Maria is niet alleen in Lourdes. Ook hier. Dat wij haar toegewijd zijn, door middel van een gebed, het opsteken van een kaars, het bezoek aan een viering. Maar ook door de weg te gaan die Maria en haar Zoon zijn gegaan. De weg van de verbondenheid, vriendschap, compassie. De weg van geloof, hoop en liefde. Avé Maria!

Hartelijke groet,

Pastoraal werker Christianne Saris