NIEUWE POST OP MISSIE IN GUATEMALA           

Kunnen trainingen een leven veranderen?
(Door Inge kuiphuis)

Ik heb wel vaker geschreven over geweld tegen vrouwen, en wat landarbeidersbeweging MTC doet om daar verandering in te brengen door bijvoorbeeld organisatie, opleiding, lobby en communicatie. De resultaten zijn vaak moeilijk en niet direct meetbaar. Wel zijn er vele voorbeelden van vrouwen die hierdoor hun leven hebben veranderd. En niet alleen die van hunzelf, maar ook die van hun familie en zelfs de gemeenschap. Zoals Rosaura.

GEWELD

Rosaura leefde in een situatie met huiselijk geweld. Haar man was regelmatig dronken en werd dan vaak boos en agressief. Ze kreeg ook wel eens klappen. Het werd zelfs zo erg dat ze met haar kinderen het huis uit moest en naar haar moeder ging. ¨Ik liet het gebeuren, maar nu niet meer.¨, vertelt ze. Maar, wat is er veranderd?

     Ik liet het gebeuren, maar nu niet meer – Rosaura

Hart luchten

In 2011 kocht Rosaura met haar man een stukje grond op een koffieplantage. MTC gaf juridische hulp aan de arbeiders op de plantage. Rosaura werd uitgenodigd voor trainingen van de vrouwenraad. In de trainingen werd er gepraat over vrouwenrechten en geweld tegen vrouwen. Een situatie waar veel vrouwen mee te maken hebben. ¨Hier kon ik mijn hart luchten¨, vertelt ze geëmotioneerd.

     Hier kon ik mijn hart luchten – Rosaura

Uit huis

Haar man was in het begin niet blij dat ze naar deze trainingen ging. Hij ging zelfs mee naar de trainingen om haar in de gaten te houden. Hij vond het maar niets dat vrouwen hier leerden ¨de broek aan leren te hebben¨, zoals hij het omschreef. Nadat haar man haar weer geslagen had nam Rosaura de beslissing om bij haar moeder te wonen. Smekend vroeg haar man of ze terug wilde keren. Uiteindelijk deed ze dat, onder de voorwaarde dat hij haar niet meer zou slaan. Hij had tijd gehad om na te denken en besefte dat dit niet de goede manier is om met elkaar om te gaan. Hij ging ook deelnemen aan MTC en aan de kerk, wat hem hielp te veranderen.

Rosaura tijdens de opname van een video waarin ze vertelt hoe de deelname aan MTC haar leven heeft veranderd.

Van slachtoffer naar leiden voorbeeld

Door deelname aan de vrouwenraad ging het niet alleen thuis beter, maar vergrootte ook haar zelfvertrouwen. Ze ging deelnemen aan het schoolbestuur, het gemeenschapsbestuur, een gemeentelijk bestuur en in de parochie. In haar gemeenschap kreeg ze de aanstelling van een door de overheid betaalde leraar voor elkaar. Ook wordt er met steun van een kerkgemeenschap in de Verenigde Staten, via de parochie in haar gemeente, een nieuwe school gebouwd. Maar ook wist ze hulp te regelen voor families met ondervoede kinderen.

Het schooltje in San Luis bestaat uit een lokaal van bamboe, hout en golfplaten. Eén leraar geeft er les aan 6 groepen van in totaal ongeveer 40 leerlingen.

Resultaten meten

Hoe druk je deze resultaten uit in cijfers? Lastig, want de verandering vindt niet direct plaats en is lastig uit te drukken in cijfers. Toch is het ook voor MTC belangrijk om inzicht te krijgen in de resultaten: het aantal vrouwen dat trainingen heeft ontvangen, het aantal dat vrouwen dat te maken heeft (gehad) met huiselijk geweld en de situatie hebben weten te keren en het aantal vrouwen dat daarvan deelneemt aan de lokale politiek. Maar ook met getuigenissen zoals die van Rosaura.

Volg Inge Kuiphuis op haar missie: klik hier