Sterven is een ingrijpend gebeuren, niet alleen voor de achterblijvende familieleden, maar ook voor de omgeving en de geloofsgemeenschap waar iemand deel van uit maakt. Afscheid nemen van het leven gaat met pijn en verdriet gepaard. Loslaten wat je lief is, is een moeilijk proces. We hebben in onze tijd behoefte aan een passende viering van dit afscheid. De uitvaartondernemer is er dan om u bij te staan en zaken rondom de uitvaart te regelen.

Maar naast de praktische zorg wilt u ook een inhoudelijk goede uitvaart. Immers het laatste wat u kunt doen voor uw dierbare is het verzorgen van een mooi afscheid. De kerk kan u daarbij helpen, want wij hebben eeuwenlange ervaring met uitvaarten. Tradities en gewoonten zijn overal verschillend en ook zijn ze door de eeuwen heen veranderd.

Toch heeft de kerk in alle tijden en culturen de zorg voor uitvaarten op zich genomen en families bijgestaan in hun verdriet. We doen dat in het Licht van ons geloof in de Verrijzenis. Geloven in Leven, dat sterker is dan alle duisternis.

Op deze pagina vindt u doorverwijzingen naar het uitvaartprotocol en de uitvaartliturgie in de H. Pancratius parochie; voor alles geldt dat er voorafgaand aan de uitvaart een voorganger bij u thuis komt om de uitvaart te bespreken. Voorgangers zijn – naast leden van het pastorale team – medeparochianen (vrijwilligers) die daarvoor zijn opgeleid.

Daarnaast kunt u informatie opvragen over tarieven en reglementen.


UITVAARTPROTOCOL

Het kerkelijk afscheid is een terrein waarop veel gebeurt. Om de gang van zaken hieromtrent voor alle betrokkenen goed te laten verlopen, is door het pastoraal team een protocol opgesteld. Hoewel het beoogt compleet te zijn, kunnen zich natuurlijk onvoorziene situaties voordoen. In dat geval kan contact worden opgenomen met het pastoraal team.

UITVAARTLITURGIE

Onze parochie biedt verschillende mogelijkheden aan voor het afscheid van uw dierbare; het is daarbij wel goed op te merken dat iedere vorm zijn eigen karakter en orde van dienst heeft – bepaalde rituelen en wensen passen soms meer bij het één dan bij het andere. Het is daarom passend om ter verheldering de verschillende vormen toe te lichten.

  • Avondwake:
    een avondwake is een mogelijkheid om aan de vooravond van de uitvaart met de plaatselijke geloofsgemeenschap zich biddend voor te bereiden op het laatste afscheid. In de kerken van onze parochie is het mogelijk om een avondwake te houden waarbij parochiële vrijwilligers voorgaan in gebed.
  • Afscheidsviering:
    een afscheidsviering op de vooravond houdt het midden tussen een avondwake en een uitvaart.
    De orde van dienst van de afscheidsviering is die van een viering van woord en gebed.
    De afscheidsviering op de vooravond van begrafenis of crematie kan worden geopend met een intocht met de overledene en worden besloten met een uittocht met de kist. Wanneer nabestaanden ervoor kiezen om na de afscheidsviering de kist te openen voor het afscheid nemen van de overledene, dan vervalt de absoute. Deze kan de dag erna plaatsvinden, voorafgaand aan de begrafenis of crematie. Een afscheidsviering op de vooravond wordt verzorgd door (een) parochiële voorganger(s). Ook voor het afscheid de andere dag, op de begraafplaats en eventueel in het crematorium zijn zij beschikbaar. Leden van het pastoraal team gaan in principe niet voor in een afscheidsviering, tenzij er een pastorale reden is.
  • Uitvaartviering:
    een uitvaart kan een eucharistie- of woord- en communieviering zijn, of een viering van woord en gebed. Kenmerkend is dat de overledene wordt ‘uitgevaren’, d.w.z. uitgeleide wordt gedaan, waarna direct begrafenis of crematie volgt. De uitvaart wordt gehouden in de kerk en wordt verzorgd door een lid van het pastoraal team, parochiële voorgangers of emeriti.
  • Klik hier voor de liturgische teksten.