Hoogstwaarschijnlijk hebt u wel eens iets gehoord of gezien van de Britse komiek: Mr. Bean! Het is die ietwat stuntelige en narcistische man die regelmatig in hilarische situaties terechtkomt. Zoals bijvoorbeeld de scène waarin Mr. Bean op reis gaat. Hij pakt een veel te kleine koffer. Alles kan er niet in, dus begint hij in het wilde weg alles weg te knippen: de pijpen van zijn broek knipt hij af, zijn handdoek wordt gehalveerd en hij neemt maar één, in plaats van twee sloffen mee. Zo gaat-ie op reis: aan de buitenkant is er niets te zien: het is een keurige koffer. Maar van binnen is het één grote warboel en de helft is kapot.

Hopelijk ziet onze vakantiekoffer er zo niet uit, maar onze levenskoffer kan er wél zo uitzien! Van buiten ziet het er keurig uit. Maar ook de koffer van ons leven is vaak te klein. Onze herinneringen knippen we keurig bij, want we willen ons verleden in orde hebben. Wij hebben alles, wat er niet in past maar weggeknipt. In de aanstaande zomer nemen we niet alleen de goede dingen mee, ook de vervelende herinneringen horen in onze levenskoffer thuis, en het liefst knippen die hele corona, stikstof- en oorlogscrisis er af. We moeten ze alleen niet wegpraten, maar ze een plaats in onze levenskoffer geven.

Moge de komende vakantiezomer voor ons allen een tijd worden, waarin wij niet zorgelijk maar wel zorgzaam zoeken naar God in onze tijd, dat wij steeds hartelijker worden in onze zorgzaamheid voor God en de naaste, in goedheid en waardering, in begrip en dienstbaarheid, in geduld en vertrouwen. Mogen we zo het oude seizoen in Gods handen leggen, dat we het loslaten en – met frisse energie – het nieuwe uit Zijn hand aannemen.

Mede namens de leden het pastoraal team en parochiebestuur, wens ik u een zalige vakantietijd toe!

Pastoor Casper Pikkemaat