Uit de startblokken…

Wanneer begint voor u en jou het nieuwe jaar? De meeste mensen zullen zeggen: op 1 januari natuurlijk, dat heet niet voor niets Nieuwjaar! Maar Joden vieren hún nieuwjaar

op 11 september, en moslims op 12 september. De Chinezen vierden het dit jaar op 12 februari, volgend jaar op 1 februari. Het kerkelijk jaar begint met de eerste zondag van de advent, zo rond 1 december.

Voor scholieren en studenten begint het nieuwe jaar dit jaar eind augustus en gelukkig voor hen met nagenoeg weinig maatregelen omtrent het corona virus. In ieder geval wel een nieuw school- en studiejaar, met nieuwe kansen om je voor te breiden op je toekomst, om onbekend terrein te verkennen en te ontdekken waar je krachten liggen, én je zwakke plekken. Ook sportverenigingen gaan voorzichtig weer van start, hopend op een succesvol jaar, met wie weet promotie naar een hogere klasse. Een nieuw verenigingsjaar breekt aan, waarvan toch ook nog onzeker is wat wel en wat niet ingevuld kan worden. De agenda’s stromen ondanks alles weer vol, voor zover er al geen avonden waren gepland.

Een nieuw begin. Eigenlijk beginnen we zo vaak opnieuw. Je begint een nieuw levensjaar,

start met een nieuwe baan, de baas zegt dat je niet terug hoeft te komen, de dokter

zegt dat de uitslagen goed zijn: een nieuw begin kan betekenen dat je nieuwe kansen

krijgt, maar ook dat je hard aan het werk moet, om ze waar te maken. Ook in de parochie maken we een nieuw begin na de zomer. Een nieuw seizoen, met nieuwe kansen en heel veel uitdagingen! Onze start is gemarkeerd met de viering van Pancratiusdag, dit jaar gelukkig weer onder de Kroezeboom in Fleringen. Sommige activiteiten worden weer als vanouds opgepakt, dankzij de vele vrijwilligers. Andere activiteiten zijn al omgevormd – zoals bij het Doopsel, eerste H. Communie en Vormsel – om de ‘achterstand’ in te halen.

Opnieuw beginnen kan het voordeel hebben, dat je met een frisse blik gaat kijken naar wat je doet. Wat betekent het eigenlijk ‘geloven’? Wat draagt het bij aan mijn geluk? Maakt het mijn leven rijker? Wat betekent het om ‘samen kerk’ te zijn en hoe willen we daaraan vorm geven? Een prikkelend refrein van de profeet Jesaja uit het Oude Testament, die we straks in de Advent weer zullen horen, daagt ons uit: “Blijf niet staren op wat vroeger was. Zie! Ik ga iets nieuws beginnen, het is al begonnen, zie je het niet?”

Pastoor Casper Pikkemaat