Traditionele nachtmis in Twente in Pancratius Basiliek Tubbergen.

In de Kerstnacht van zaterdag 25 december a.s. wordt in de Pancratius Basiliek te Tubbergen de enige en langst bestaande Twentse nachtmis uitgevoerd door het Sint Pancratius Basiliekkoor onder leiding van Jeroen Hulshof. Dit is gedurende een reeks van jaren een uitstekend gebruik gebleken, gezien de grote publieke belangstelling. Er wordt een plechtige Hoogmis opgedragen ter ere van de geboorte van Jesus. Hoofdcelebrant tijdens deze viering is Pastoor Hans Hermens met het pastorale team als concelebrant. Het koor wordt op het orgel begeleid door Henk Linker.

Cantate.
Vanaf 4.45 tot 5.00 uur brengt het koor een aantal kerstliederen ten gehore. O.a. Wij komen tesamen, Nu zijt Wellekome en uit het beroemde Weihnachtsoratorium van J.S. Bach Seit wilkommen Trost der Frommen. Ook zal de midwinterhoorn klinken op het kerkplein en aansluitend in de Basiliek. Voorafgaand aan de viering en voor het ware kerstgevoel klinkt het prachtige Stille Nacht van F. Grüber.

Viering.
Tijdens de viering zingt het koor het Kyrie, Gloria, Sanctus en Agnus Dei van W.A. Mozart: Missa Brevi in G. De Scola Cantorum (heren) van het Basiliekkoor verzorgen de wisselende gezangen.

Tijdens de communie zal het bekende Tollite Hostias van C. Saint-Caens worden gezongen.

De Nachtmis wordt besloten met het geweldige slotdeel Menschen die Ihr wart verloren uit het Weihnachtsoratorium van H.F. Müller.

Op deze manier wordt een prachtig kerkelijk gebruik in ere gehouden, hetgeen voor veel kerkgangers uit Twente een reden is om de St. Pancratius Basiliek in de vroeg kerstochtend met een bezoek te vereren. Er is ruime parkeergelegenheid bij en rond de Basiliek.

Het belooft een prachtige viering te worden waarvoor belangstellenden van harte worden uitgenodigd.