Foto´s:

  1. Training in het huis van Julia: In totaal zijn 41 trainers opgeleid, die trainingen hebben gegeven aan ongeveer 480 vrouwen.
  2. Opname van getuigenis voor een podcast
  3. Foto van vakopleiding: Met steun van het project hebben bovendien 50 jongeren en vrouwen een training gevolgd in weven, naaien, potten bakken en informatica.

Vastenactieproject ¨Vrouwen weven een cultuur van vrede in Guatemala¨ ten einde

Het vastenactieproject ¨Vrouwen en jongeren weven een cultuur van vrede in Guatemala¨ is eind juli 2021 geëindigd. Heel veel mensen hebben zich vorig jaar ingezet om het streefbedrag voor het het project bij elkaar te krijgen. Maar wat is er mee gedaan?

Het project werd uitgevoerd door landarbeidersbeweging MTC in San Marcos Guatemala en bestond uit twee onderdelen:

  1. Aanpak van geweld tegen vrouwen
  2. Vakopleidingen aan jongeren en vrouwen

Door het Coronavirus kon pas in augustus worden gestart met trainingen aan vrouwen in de verschillende gemeenschappen. De trainingen gingen over thema´s als eigenwaarde, vrouwenrechten en hoe om te gaan met conflicten. Vanwege het Coronavirus organiseerden de vrouwen de trainingen in hun huis, en in kleine groepen. In totaal zijn 41 trainers opgeleid, die trainingen hebben gegeven aan ongeveer 480 vrouwen.

¨Ik wist niet dat zoveel vrouwen in mijn buurt te maken hebben met huiselijk geweld¨

Julia is één van de leden van de vrouwenraad die trainingen gaf in haar gemeenschap. Ze woont samen met haar man en vier kinderen in een dorpje omgeven door koffieplantages. Haar man werkt als buschauffeur met een eigen minibusje. Een aantal maanden kon hij niet rijden vanwege het Coronavirus. Daardoor kregen ze serieuze problemen om eten op tafel te krijgen. ¨Dat is me nog nooit gebeurd, dat we niet wisten hoe genoeg eten op tafel te krijgen.¨, vertelde haar man.  Door het verkopen van taco´s en verschillende andere dingen probeerden ze toch wat inkomsten te krijgen, maar het was een zware periode. Toch ging ze in augustus van start met de trainingen aan vrouwen. Ze had twijfels of de vrouwen in haar buurt wel interesse zouden hebben in deze trainingen, maar dat bleek wel het geval.  Julia: ¨Ik wist niet dat zoveel vrouwen in mijn buurt te maken hadden met huiselijk geweld¨. De trainingen hebben mij geholpen om andere vrouwen te kunnen helpen. We zijn nu een groep van 27 vrouwen die zich hebben georganiseerd.

Vrouwen organiseren zich

Oorspronkelijk was het idee om regionale seminars te organiseren, maar door het Coronavirus werd in het kustgebied besloten de seminars lokaal te organiseren. Hierbij werden lokale bestuurders en organisaties uitgenodigd en er werden concrete voorstellen gepresenteerd om iets te doen tegen geweld tegen vrouwen. Ook de lage deelname van vrouwen in lokale besturen kwam aan de orde.

Psychische en juridische hulp

Het project heeft ook psychische en juridische hulp mogelijk gemaakt. In de twee regionale kantoren kregen ongeveer 25 families juridisch advies bij huiselijk geweld en tientallen vrouwen, jongeren en kinderen kregen psychische hulp. Ook werden in beide regio groepstherapieën verzorgd.

Podcasts

Dankzijn het Vastenactieproject is er ook een podcast van acht programma´s opgenomen. Deze zijn te luisteren via internet, en zijn uitgezonden op twee lokale radiostations. Het ging in de programma´s over dezelfde thema´s als tijdens de trainingen, en vrouwen vertelden over hun ervaringen. De programma´s werden gepresenteerd door 8 jongeren en vrouwen die een training hebben gevolgd in het maken van podcasts.

Nieuwe apparatuur voor opleidingscentrum

Dankzij het project kon het opleidingscentrum in Comitancillo nieuwe apparatuur aanschaffen. Dit heeft de kwaliteit van de producten verbeterd, en ook het aanbod aan opleidingen vergroot. Naast pottenbakken, weven, naaien en informatica worden nu ook cursussen aangeboden in weven met een riem weefgetouw en borduren. Met steun van het project hebben bovendien 50 jongeren en vrouwen een training gevolgd in weven, naaien, potten bakken en informatica.

Het stopt hier niet

Een cultuur van vrede weef je niet in anderhalf jaar, en dus gaat MTC door met het geven van trainingen, ook in andere gemeentes en gemeenschappen. Met het Vastenactieproject heeft MTC veel vrouwen kunnen bereiken, die weer andere vrouwen kunnen helpen. Daarnaast gaat ook het opleidingscentrum in Comitancillo door met geven van vakopleidingen, waarbij de apparatuur die kon worden aangeschaft met het vastenactieproject van grote waarde is.

In 2020 zamelden de Heilige Pancratius Parochie, Parochie Lumen Christi en de Heilige Plechelmus Parochie geld in voor dit project, met steun van de Vastenactie. Het project werd uitgevoerd door landarbeidersbeweging MTC in San Marcos, Guatemala. Voor meer informatie, zie de blog van Inge Kuiphuis: www.missieinguatemala.wordpress.com