In de huidige tijd gebruiken de geloofsgemeenschappen beleidsplannen en werkplannen om zo goed mogelijk te werken aan de toekomst van kerk en geloof. Eigenlijk worden planning en overleg ook verwacht van allen die Jezus willen volgen.

Van de andere kant vraagt Jezus van ons om dingen los te laten, om al wat ons bezig en bezet houdt los te laten en ons te laten vallen in de handen van God. Want Jezus maakt meerdere keren heel duidelijk: het bezitten maakt niet gelukkig. Zich losmaken, dat wil zeggen “echt vrij worden” maakt gelukkig, geduldig en vredig. Of anders gezegd: Jezus zelf wil ons leven vervullen met Zijn geest en Zijn liefde.

In het evangelie van aanstaand weekend geeft Jezus twee voorbeelden om ons aan te spiegelen. Als iemand een toren wil bouwen, dan moet hij eerst een begroting maken of hij wel genoeg bezit om hem te voltooien, en als een koning ten oorlog wil trekken, dan moet hij eerst kijken of hij wel sterk genoeg is. Zo is het ook als wij Jezus willen volgen. Wij moeten kijken of wij de weg die wij ingaan wel kunnen voltooien en sterk genoeg zijn om deze weg tot het einde toe te volgen. Als wij ervoor kiezen om de Heer te volgen, dan moeten wij eerst kijken of wij er wel toe in staat zijn. Zijn wij in staat Jezus’ programma te volgen?

Jezus wil dat wij ons gelukkig en vredig voelen als wij Hem volgen, dat wij weten dat we met Hem op weg gaan naar de vreugde van het eeuwig samenzijn met Hem in de hemel. Deze week aan ons de keuze of wij kiezen voor de weg die Jezus ons wijst, de weg die Hij ons vraagt te gaan. Want Hijzelf is voor ons allen: de weg, de waarheid en het leven!

Pastor Linh