Wij hebben allemaal wel een favoriete bezigheid om ons te kunnen ontspannen. Wandelen, fietsen, vissen,  in de tuin werken,  naar een voetbalwedstrijd gaan, om maar eens wat te noemen. Onlangs hebben mijn echtgenoot en ik de roeisport ontdekt. We gingen naar een open dag van een roeivereniging in de buurt en waren meteen verkocht. Varen op het water geeft rust en is ontspannend. Het geeft ook een gevoel van vrijheid. Maar er komt wel het eén en ander bij kijken.  Als je je niet afstemt op de ander, gaat de boot schommelen.  Het is de kunst om de boot stabiel te houden. Daarvoor dien je ook in een gezamenlijk ritme te roeien en niet ieder voor zich. Je leert ook om, als het even niet lukt, te vragen of de ander even de pas inhoudt.  Daarnaast is het belangrijk om je rug , armen en handen in de juiste stand  te houden, zodat je later geen kramp krijgt.  Als je dat onder de knie hebt, glijdt de boot door het water en is het genieten geblazen.  Genoeg te leren dus.

Met onze parochie zijn we begonnen aan een nieuw pastoraal werkjaar. We stappen samen de boot in op weg naar een nieuwe horizon. Om die boot te laten varen, wordt wat van ons gevraagd. Afstemming, samenwerking, vooruit kijken en de juiste houding aannemen. En soms zal er een flinke deining komen in het water. Dan is het heel belangrijk om de boot stabiel te houden met elkaar en samen te vertrouwen dat het goed komt.

Jezus zat ook regelmatig in een boot. Om verhalen te vertellen aan mensen die op de oever zaten. Om zijn leerlingen te helpen vissen.  Om zich te ontspannen en te slapen. Ook als het stormde en Hij en zijn leerlingen in nood verkeerden. Zijn leerlingen maakten Hem angstig wakker. Maar Hij wist met één woord de storm tot bedaren te brengen en vroeg zijn vrienden:  “Waar is uw geloof?”

Dat ons geloof ons mag loodsen door mogelijke deiningen en stormen en we samen veilig onze bestemming bereiken.

Hartelijke groeten,

Pastoraal werker Christianne Saris