Logo informatieblad Langeveen 2020

Jaargang 60 nr. 33, 34 en 35                                                      12 aug. t/m 1 sept.

 

De colofon van de pastores, gegevens thuiszorgorganisaties,

huisartsenpost e.d. kunt u vinden in het ‘bewaarexemplaar’,

dat in juni 2017 bij alle parochianen is bezorgd.

 

U kunt het bewaarexemplaar ook vinden op de website

www.hpancratius.nl onder locaties > Langeveen > Infoblad

Pastorpraat Vakantie

 

Een paar weken geleden was ik even Zwolle, het was mooi weer, en ik liep langs een terrasje. Mijn oog viel op een tafeltje waar vier jongelui aan zaten, allen met een apparaatje in de hand, druk bezig, te appen of een spelletje te spelen, maar en dat viel me op, er werd geen woord tegen elkaar gezegd. Zo gevangen door dat telefoontje. Het gaf mij een wat leeg gevoel.

 

In de samenleving waarin we leven zijn we wel vaker gevangen, gevangen door de commercie, door het als maar meer en meer, onze hebzucht. Gevangen door bepaalde politieke overtuigingen, gevangen door wat de media ons voorhoudt,  en vooral ook hoe druk we het ons zelf kunnen maken met wat we allemaal nog moeten doen. En dit alles, het gebeurt vaak zonder zelf echt bij na te denken.  We laten het gebeuren.

 

Tijdens een vakantie ontmoette ik Piet, hij was eind 50. Hij vertelde me, dat hij een jaar of acht geleden een hartinfarct had gehad. ‘Ik was bijna dood ‘, zei hij. ‘Gelukkig gaat het nu weer goed met mij, maar dit infarct heeft mij ontzettend doen veranderen. Ik heb weer zin in mijn leven kunnen vinden. Ik was voor m’n infarct een hardwerkende man. Ik maakte werkdagen van 15 a 16 uur. En ik bracht veel geld naar huis, want ik wilde dat mijn vrouw en kinderen het goed hebben. We genoten er ook van, maar in de loop der jaren sloeg de verveling toe en ik was ook ontzettend moe. De vrije dagen bracht ik hangend op de bank door. Door de week had ik nauwelijks tijd, altijd druk aan het werk, geen tijd voor mijn vrouw en kinderen. Ik zag wel dat de kinderen steeds minder naar mij toe trokken en ik merkte dat de gesprekken met mijn vrouw steeds vaker stil vielen. We hadden elkaar gewoon niks meer te zeggen. Mijn vrouw zei op een gegeven moment wat Kom je hier eigenlijk nog doen? De kinderen kennen je nauwelijks en jij kent de kinderen nauwelijks. Er is altijd ruzie wanneer jij er bent. En ook wij lijken elkaar niks meer te zeggen te hebben. Ik begreep er niks van want ik dacht, Ik zorg toch goed voor ze; We kunnen 2 keer per jaar op vakantie, we hebben een zeilboot, een mooie bungalow. Wat willen ze nog meer. Ja nu besef ik het pas goed , het was tenslotte allemaal gebakken lucht’.

 

‘Tijdens die periode in het ziekenhuis merkte ik pas hoe belangrijk mijn vrouw en kinderen voor me waren. Toen pas kon ik me werkelijk vrijmaken voor hen die me zo dierbaar waren en begreep ik, hoe leeg ik mijn leven had gemaakt , door al het werk en al die zorgen.  Het dure huis heb ik moeten verkopen, we gaan nauwelijks nog op vakantie maar we hebben elkaar en daar geniet ik nu elke dag intens van. Dat maakt mijn leven rijk.’

 

Vorig jaar was ik een paar dagen in het klooster van Egmond. En wanneer je daar de kloosterpoort doorloopt, zie je met grote letters staan. Deo Vacare. Dat wil zeggen je vrijmaken voor God. Vacare, daar komt ons woordje vakantie vandaan. En zo is de wezenlijke betekenis van vakantie dan ook. Je vrijmaken voor…..

Je vrijmaken voor de naasten om je heen, je vrijmaken voor je zelf, je vrijmaken voor Gods geweldige schepping.  En juist dat vrijmaken, maakt je rijk. Het is leven met de geest van een kind ontvankelijk het leven bezien. Deze gedachte past heel mooi bij de woorden van Jezus; Komt allen tot Mij, die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken.

 

Door het geloof in Christus hebben wij allemaal de Geest van het kindschap ontvangen. We zijn dus geboren om te leven als Gods kinderen, dat betekent dan ook dat we aan Gods hand mogen wandelen.

Aan Gods hand lopen, dat is tenslotte alle zorgen en verwachting in Zijn hand leggen en zelf geen zorgen meer maken. Daarop berust de vrijheid en blijheid van het kind Gods. Daarin mogen wij onze rust en verlichting vinden. Is dit ook niet het ware vakantiegevoel.

 

Iedereen een goede vakantieperiode toegewenst!

Pastoor Hans Hermens

 

Thema: In de storm                                                           19e zondag door het jaar

  1. 12 aug. 19.00 uur: Woord- en Communieviering

(parochiële werkgroep)

Collecte:                                1. Plaatsengeld € 1.00
2. Pastorale zorg

 

Thema: De Vrouw                                                          Maria Tenhemelopneming

  1. 15 aug. 09.00 uur: Eucharistieviering Maria Tenhemelopneming in

de dagkapel m.m.v. het Liturgiekoor

(Pastoor Hermens).

 

Thema: Een groot geloof                                                20e zondag door het jaar

  1. 20 aug. 09.00 uur: Eucharistieviering (Pastor Hermens)

Collecte:                                1. Plaatsengeld € 1.00
2. Pastorale zorg

 

 

 

Thema: Sleutels                                                                  21e zondag door het jaar

  1. 27 aug. 09.00 uur: Woord- en Communieviering

(parochiële werkgroep)

Collecte:                                1. Plaatsengeld € 1.00
2. MIVA

 

parochiËle kroniek:

Overleden:

Truus oude Hendriksman

*31-12-1935                      ꝉ  23-07-2023

Meulenhof, Tubbergen

Dat zij mag rusten in vrede.

 

jaargedachtenissen en misintenties Zaterdag 12 augustus

Jaargedachtenis: Bennie Steggink, Herman Hagedoorn

Misintenties: Jan en Marie Bekhuis-Waaijer, Joop Plegt, Marjo Oude Oosterik-Weersink, Rikie Steggink-Janmaat, Jan Rikhof, Ans Hekkink-Drost, Truus Oude Hendriksman-Snijders

jaargedachtenissen en misintenties  Zondag 20 augustus

Jaargedachtenis: Bernard Oude Hendriksman

Misintenties: Trees Schröder-Meijer, Joop Plegt, Marjo Oude Oosterik-Weersink, Rikie Steggink-Janmaat, Jan Rikhof, Bennie Kienhuis en ouders Kienhuis-Droste, ouders Blokhuis-Horst, Truus Oude Hendriksman-Snijders

 

jaargedachtenissen en misintenties  Zondag 27 augustus

Jaargedachtenis: Truus Meijer-Paus

Misintenties: ouders de Koning, Joop Plegt, Marjo Oude Oosterik-Weersink, Rikie Steggink-Janmaat, Jan Rikhof, Truus Oude Hendriksman-Snijders

 

 

 

 

LECTOREN EN MISDIENAARS EN COLLECTANTEN:

Zaterdag 12 augustus 19.00 uur

Lector: Y. Nijhuis, L. Oude Nijeweeme, A. Schothuis
Collectanten: H. Mensen, J. Grootelaar

 

Dinsdag 15 augustus 09.00 uur

Lector: I. Scholten

Zondag 20 augustus 09.00 uur

Lector: M. Hesselink

Collectanten: H. Mensen. G. Olimulder

 

Zondag 27 augustus 09.00 uur

Lector: M. Pouwels, T. Rozenkamp, Y. Nijhuis

Collectanten: J. Pouwels, J. Rozenkamp

WEEKWACHT PASTORES

Voor dringende pastorale hulp, in geval van geestelijke bijstand, ziekte

en bij overlijden, belt u met het nummer van de weekwacht van het

Parochieverband, tel: 06 – 20430155.

 

LOCATIESECRETARIAAT ST.PANCRATIUS LANGEVEEN

Adres: Kerklaan3, 7679 VG Langeveen; tel: 0546-681142;

email: info.langeveen@hpancratius.nl

Locatiesecretariaat open: vrijdagmorgen van 09.00-11.00 uur

Het secretariaat is gesloten van vrijdag 11 augustus t/m vrijdag 25 augustus

 

INFORMATIEBLAD

Dit informatieblad is voor een periode van 3 weken. Het volgende komt uit op woensdag 30 augustus.  Kopij en misintenties voor dat informatieblad kunnen vóór donderdag 24 augustus 18.00 uur worden aangeleverd in de brievenbus van het parochiecentrum. Kopij (niet de misintenties) zo mogelijk rechtstreeks mailen naar: infobladlv@gmail.com

CENTRAAL SECRETARIAAT H.PANCRATIUS PAROCHIE

Karin Grunder en Yvonne Kroeze

Grotestraat 64, 7651 CK Tubbergen

E-mail: info@hpancratius.nl , tel:06-33564002

Bereikbaar op:

Dinsdag en woensdag: 09.00-12.00 en 13.30-16.30 uur.

Donderdag: 13.30-16.30 uur, vrijdag: 09.00-12.00 uur.

Het Centraal Secretariaat is vanwege vakantie gesloten van dinsdag 8

augustus t/m vrijdag 25 augustus.

 

 

JAARLIJKSE BEDEVAART KEVELAER

Vorig jaar hebben we gevierd dat de Broederschap Noord-Oost Twente voor de 150e keer naar Kevelaer ging. Deze bijzondere mijlpaal hebben we herdacht met mooie vieringen en de onthulling van de Maria plaquette die inmiddels op een mooi plek in de kerk van Denekamp is geplaatst. Ook dit jaar gaan we weer naar Kevelaer en organiseert de Oost Twentse Processie de jaarlijke bedevaart op 25 en 26 augustus. Als pastorale begeleiding zullen mee gaan: pastoor Munsterhuis, Diaken Kerkhof Jonkman (Parochie Lumen Christi) en pastoraal medewerksters Christianne Saris (Pancratius Parochie) en Constance Janssen (Plechelmus Parochie)

 

De muziekvereniging van Tilligte zal dit jaar voor de muzikale begeleiding zorgen.
De intentie van de bedevaart is: ”WEEST GERUST – IK BEN HET”.

 

We nodigen inwoners van Oost Twente en omgeving van harte uit om deel te nemen aan deze prachtige  bedevaart. Dit wordt door het broederschap georganiseerd met de bus, met de fiets of wandelend. U kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid gaan en in Kevelaer aansluiten.

 

Eén of twee dagen
Op vrijdag 25 augustus vertrekken bussen vanuit diverse parochies in Oost Twente. De aankomst in Kevelaer is ongeveer 11.00 uur. Naast de tweedaagse bedevaart sluit een groep pelgrims uit Beuningen/De Lutte en omgeving op de vrijdag (één dag dus) bij onze bedevaart aan.

 

Met de fiets
De deelnemers aan de fietsprocessie vertrekken donderdagmorgen 24 augustus vanuit Geesteren en Denekamp. Verder gaat er een racefietstocht naar Kevelaer en wel op vrijdag 25 augustus om 6.00 uur vanuit Ootmarsum.

 

Wandelen naar Kevelaer
In 2018 is er voor het eerst een groep wandelend naar Kevelaer gegaan. Inmiddels gaat deze groep nu voor de vijfde keer op pad om zich op de vrijdag bij alle overige pelgrims uit Noord Oost Twente aan te sluiten. De afgelopen jaren bleek dit steeds een mooie en inspirerende wandelbedevaart. Men wil dinsdag 22 augustus vertrekken uit Twente en zich dan op vrijdag, de 25e aansluiten bij de overige Twentse pelgrims die per bus of met de fiets reizen. Uiteraard zijn meer wandelaars van harte welkom! (de terugreis zal per bus gaan).

 

Programma

De opening van de bedevaart voor alle pelgrims is om 13.00 uur. In processie trekken wij vanaf het politiebureau door de Hoofdstraat naar de Basiliek. Daar vindt de openingsviering plaats. Later in de middag volgt de kruisweg in het park en voor mensen die minder goed ter been zijn in de Pax Christi.  ’s Avonds om 20.00 uur vindt het lof en de lichtprocessie plaats. Op zaterdag 26 augustus is er onder meer ’s morgens om 8.30 uur een plechtige hoogmis in de Basiliek.

Tussen de vieringen door is er uiteraard tijd voor gezelligheid, elkaar ontmoeten en persoonlijke gesprekken. Dat is ook waar bedevaart om gaat.

 

Aanmelding en verdere informatie
Indien u belangstelling heeft om dit jaar aan de bedevaart deel te nemen dan kunt u zich aanmelden bij de plaatselijke broedermeester, met opgave naam/adres/telefoonnummer. Wij vragen voor de deelname aan de fiets- of wandelbedevaart een bijdrage van € 10 per persoon voor te maken onkosten (boekje, offerkaars, verzekering, e.d.). De bijdrage in de kosten bedraagt voor buspelgrims € 30. Logies en overige verblijfskosten zijn hierbij niet inbegrepen.

 

Voor algemene inlichtingen en/of opgave kunt u contact opnemen met de broedermeester van uw locatie:

Geesteren:          mevrouw R. Rosenberg                telefoon 06 – 42 43 68 90
Langeveen:         de heer J. Paus                                 telefoon 0546 – 68 12 24 of
mevrouw M. Postel                       telefoon 06 – 11 46 27 48
Reutum/Fleringen mevrouw M. Nijhuis              telefoon 06 –
Tubbergen          mevrouw B. Olthof                        telefoon 0546 – 62 27 74
Vasse                    mevrouw R. Kemna                       telefoon 0541 – 68 02 94 of
mevrouw L. aan de Stegge         telefoon 06 – 50 61 08 70

 

Of voor specifieke informatie over de fietsbedevaart of de wandelbedevaart: Jos Bijen uit Weerselo (telefoon: 06 – 23 99 79 06). Voor specifieke informatie over de 1-daagse bedevaart per bus: Mw. R. Aveskamp uit Rossum (telefoon: 06 – 12 97 74 57) of Mw. A. van Langen uit De Lutte
(telefoon: 06 – 20 47 73 33)

De opgave moet binnen zijn uiterlijk op dinsdag, 15 augustus a.s.

 

Beste parochianen,

Velen van u zagen wel eens een oproep voor restjes wol en katoen in dit informatieblad of op facebook.

 

De foto laat zien wat er met de ingezamelde wol en katoen is gebreid en gehaakt. Mutsjes, truitjes, sokjes, broekjes, vestjes, dekentjes et cetera. Met liefde gemaakt door diverse parochianen uit verschillende geloofsgemeenschappen uit onze parochie. Dit alles krijgt zijn bestemming in Afrika.

 

Wie dus nog wol of katoen heeft liggen, hier niets meer mee doet en dit wil afstaan voor het goede doel kan hier vele gezichten mee blij maken. Hiermee draagt u letterlijk bij aan een van de werken van barmhartigheid.

Mocht u wol of katoen willen doneren dan kunt u dit brengen naar het parochiecentrum te Tubbergen, Grotestraat 66 op woensdagmorgen tussen 09.00-11.00 uur.

Hartelijke groet,

Christiane Saris, pastoraal werker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bedevaart naar Banneux: 6 t/m 10 oktober

Van 6 t/m 10 oktober 2023 is vanuit het Aartsbisdom Utrecht een bedevaart naar Banneux. In Banneux staat Maria centraal, omdat zij daar verschenen is aan Mariëtte Beco. De afgelopen jaren hebben al veel pelgrims deze bedevaart meegemaakt. In die vijf dagen volgen zij een compleet pelgrimsprogramma. Elke dag is er een Eucharistieviering. De pelgrims bidden de Kruisweg, er is een viering met handoplegging, ze bidden samen bij de Bron en brengen een kaarsen- en/of bloemhulde aan Maria.

 

Behalve tijd voor gebed, rust en bezinning zijn er ook voldoende momenten voor gezelligheid en onderlinge ontmoeting. Tijdens deze vijfdaagse bedevaart gaat er een speciaal team mee bestaande uit geestelijken, arts en verpleegkundigen, verzorgers en helpers. Er zijn voldoende voorzieningen in de Hospitaliteit in Banneux aanwezig, ook als er van een rolstoel gebruik gemaakt moet worden.

 

Deze vijfdaagse bedevaart is voor iedereen, en zeker ook voor zieken, voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn en voor ouderen. De organisatie, door inzet van vele vrijwilligers, is zodanig dat de bedevaartganger optimaal aan alle activiteiten mee kan doen. De reis wordt gemaakt per bus en de deelnamekosten bedragen circa € 350. In dit bedrag zijn alle kosten begrepen, zoals die van heen- en terugreis en ook de kosten van verblijf en begeleiding.

 

Diverse parochies in het Aartsbisdom Utrecht zijn bezig met voorbereidingen voor deze bedevaart naar Banneux, zoals de parochies H. Lebuinus, Emmanuel, H. Gabriël (deze organiseert ook een tweedaagse bedevaart in augustus), H. Maria Magdalena en HH. Paulus en Ludger.

Uit Parochiebladenservice Bisdom Utrecht

 

 

 

Derde druk pauselijke encycliek Laudato si’ beschikbaar

De derde druk van de pauselijke encycliek Laudato si’ is beschikbaar. Paus Franciscus zette in 2015 met deze encycliek de zorg voor de schepping, als ons gemeenschappelijk huis, wereldwijd op de agenda. De Nederlandse vertaling, geautoriseerd door de Bisschoppenconferentie, is een uitgave in de serie Kerkelijke Documentatie van het Secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap. In de uitgave zijn enkele handige bijlagen toegevoegd, zoals een trefwoordenregister en registers van de geciteerde Bijbelteksten, documenten en personen. De paus benadrukt dat zorg voor de schepping niet alleen een politieke kwestie is, maar vooral een morele kwestie. De aarde is een gave van God, een gave die gekoesterd en beschermd moet worden.

 

Bestellen (€ 15,- per stuk, exclusief verzendkosten à € 1,10): stuur een mail naar bestel@rkk.nl met uw naam en volledige adresgegevens plus IBAN Banknummer.

Uit Parochiebladenservice Bisdom Utrecht

Nationale bedevaart naar Rome in Jubeljaar 2025

Paus Franciscus nodigt gelovigen uit om als ‘Pelgrims van hoop’ naar Rome te komen in het Jubeljaar 2025. De bisschoppen van Nederland willen gezamenlijk met pelgrims uit de zeven bisdommen op deze uitnodiging ingaan. In de meivakantie (in heel Nederland van 26 april t/m 4 mei 2025) wordt daarvoor een Nationale Bedevaart georganiseerd naar Rome. De organisatie is toevertrouwd aan het Landelijk Platform Bedevaarten, nadere details worden later bekend gemaakt. Het thema voor het Jubeljaar 2025 is ‘Pelgrims van hoop’. Een jubeljaar wordt in de R.-K. Kerk om de 25 jaar gevierd. Het meest recente gewone jubeljaar was in het jaar 2000. Een ‘buitengewoon’ jubeljaar wordt afgekondigd bij gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis, zoals in 2015 toen paus Franciscus het Heilig Jaar van de Barmhartigheid uitriep. Paus Franciscus noemt het Jubeljaar “altijd een gebeurtenis van grote spirituele, kerkelijke en sociale betekenis in het leven van de Kerk.”

Uit Parochiebladenservice Bisdom Utrecht