Aartsbisdom Officiele site van Aartsbisdom Utrecht

 • Bisschoppenconferentie schiet Caritas Athene te hulp
  by rolandenthoven on 3 april 2020 at 09:35

  In hun vergadering van 10 maart hebben de Nederlandse bisschoppen besloten om Caritas Athene financieel te ondersteunen met een gift via de afzonderlijke bisdommen. Caritas Athene verzorgt onder meer huisvesting voor migranten en dagelijkse maaltijden voor volwassenen en kinderen. De Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom woonde eind 2019 in Athene namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie een congres Het bericht Bisschoppenconferentie schiet Caritas Athene te hulp verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Pater Edgar Koning o.carm. overleden
  by rolandenthoven on 1 april 2020 at 13:33

  Het Aartsbisdom Utrecht ontving het bericht dat op 31 maart te Almelo Edgar Koning o.carm. aan het coronavirus is overleden. Pater Karmeliet Edgar Koning was prior van het Karmel convent in Zenderen, eerder verrichte hij assistenties in het Aartsbisdom Utrecht, met name in de Elisakerk in Almelo. In februari 2018 was het klooster van de Het bericht Pater Edgar Koning o.carm. overleden verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Emeritus-bisschop mgr. Henk Kronenberg overleden
  by rolandenthoven on 31 maart 2020 at 13:36

  Het Aartsbisdom Utrecht ontving het bericht dat op 25 maart te Enschede mgr. Henk Kronenberg, marist, is overleden. Missiebisschop H.H.M. Kronenberg s.m. werd geboren op 29 september 1934 te Enschede. Op 12 september 1958 deed hij zijn religieuze professie in de Sociëteit van Maria. Op 18 oktober 1961 ontving hij de priesterwijding en op 14 Het bericht Emeritus-bisschop mgr. Henk Kronenberg overleden verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Sacramentenbediening ten tijde van het coronavirus
  by rolandenthoven on 30 maart 2020 at 09:45

  Kardinaal Eijk heeft op 30 maart een brief gestuurd over de sacramentenbediening ten tijde van het coronavirus. “Vanwege de ernst van het coronavirus en het helpen indammen daarvan, is het noodzakelijk in alle gevallen uiterst zorgvuldig om te gaan met zowel de ontvangers als de bedienaren van de sacramenten. Daartoe volgen hieronder enkele richtlijnen en Het bericht Sacramentenbediening ten tijde van het coronavirus verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Brief over viering van de liturgie en corona
  by rolandenthoven on 27 maart 2020 at 11:33

  De Utrechtse bisdomstaf heeft besloten om de eerder aangekondigde verplaatsing van de Chrismamis naar de kathedraal op de woensdagmorgen in de Goede Week toch geen doorgang te laten vinden. Dit heeft mgr. H. Woorts, bisschoppelijk vicaris voor liturgie, in een brief laten weten aan de pastorale krachten en parochies in het Aartsbisdom Utrecht. In deze Het bericht Brief over viering van de liturgie en corona verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Update maatregelen corona: bisschoppen nemen verantwoordelijkheid serieus
  by rolandenthoven on 27 maart 2020 at 08:42

  Naar aanleiding van de maatregelen die de Rooms-Katholieke Kerk op 23 maart heeft aangekondigd, stonden er nog enkele vragen open. Daar hebben de Nederlandse bisschoppen op 26 maart een besluit over genomen, na een gesprek van de kerken met de burgerlijke overheid en in lijn met het aangescherpte Vaticaanse decreet ‘Ten tijde van Covid-19 (II)’. Het bericht Update maatregelen corona: bisschoppen nemen verantwoordelijkheid serieus verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Paus geeft zegen Urbi et Orbi op 27 maart
  by rolandenthoven on 26 maart 2020 at 15:08

  Paus Franciscus zal op vrijdag 27 maart om 18.00 uur bidden vanaf het bordes van de Sint Pietersbasiliek en dan de zegen Urbi et Orbi geven. Dit is zeer bijzonder: normaal gesproken geeft de paus deze zegen voor ‘Stad en Wereld’ alleen op hoogfeestdagen als Kerstmis en Pasen en na de pausverkiezing. KRO-NCRV zal hiervan Het bericht Paus geeft zegen Urbi et Orbi op 27 maart verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Rondgang relieken van de H. Bernadette stopgezet
  by rolandenthoven on 26 maart 2020 at 11:03

  Vanwege de maatregelen in België en Nederland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is besloten om de rondgang van de reliekschrijn van de H. Bernadette in deze landen stop te zetten. De relieken zouden van 3-6 juni in het Aartsbisdom Utrecht zijn: in Raalte, Deventer en Utrecht. De reliekschrijn maakte eerder al Het bericht Rondgang relieken van de H. Bernadette stopgezet verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Paus: bid wereldwijd op 25 maart het Onze Vader
  by rolandenthoven on 24 maart 2020 at 15:26

  Paus Franciscus heeft alle christenen wereldwijd opgeroepen om op woensdag 25 maart (Hoogfeest van de Aankondiging van de Heer / Maria Boodschap) op het middaguur in gezamenlijkheid het Onze Vader te bidden. Paus Franciscus: “In deze benarde dagen terwijl de mensheid beeft van angst door de dreiging van de pandemie, zou ik willen voorstellen aan Het bericht Paus: bid wereldwijd op 25 maart het Onze Vader verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Emeritus pastoor J.G.W. van de Schepop overleden
  by rolandenthoven on 24 maart 2020 at 13:04

  Te Soest is op 23 maart in de Heer overleden Johannes Gerardus Wilhelmus van de Schepop, priester van het Aartsbisdom Utrecht. Hij werd geboren te Voorst op 19 december 1937. Na zijn priesterwijding op 22 juli 1962 was hij achtereenvolgens kapelaan te Harmelen en Doetinchem en pastor te Wageningen (parochie Verrijzenis des Heren). Met ingang Het bericht Emeritus pastoor J.G.W. van de Schepop overleden verscheen eerst op Aartsbisdom.