Aartsbisdom Officiele site van Aartsbisdom Utrecht

 • Archief tijdschrift ‘Begrip Moslims-Christenen’ online
  by carolinewenting on 30 juli 2021 at 12:21

  Het gehele archief van het tijdschrift Begrip Moslims-Christenen, dat van 1974 tot 2016 werd uitgegeven, is gedigitaliseerd en toegankelijk gemaakt. Deze mega-databank is voor iedereen te raadplegen via website www.archiefbegripmoslimschristenen.jouwweb.nl. Het archief van het tijdschrift Begrip Moslims-Christenen wil vanuit de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland en Vlaanderen en vanuit de Protestantse Kerk in Nederland meer onderling Het bericht Archief tijdschrift ‘Begrip Moslims-Christenen’ online verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Pater Rinke de Vreeze sma overleden
  by carolinewenting on 28 juli 2021 at 12:00

  Het Aartsbisdom Utrecht ontving het bericht dat op 27 juli jl. te Braamt is overleden de zeereerwaarde pater Rinke de Vreeze sma. Hij werd geboren te Bakhuizen (Fr.) op 8 november 1922. Hij werd priester gewijd voor de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën op 16 juli 1949. Vervolgens verrichte hij gedurende vier jaar propagandawerk voor deze Het bericht Pater Rinke de Vreeze sma overleden verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • ‘Kerkelijke Documentatie’ 2 met onder meer ‘Querida Amazonia’
  by carolinewenting on 26 juli 2021 at 13:44

  De postsynodale exhortatie van paus Franciscus naar aanleiding van de bijzondere Bisschoppensynode over de Amazoneregio werd gepubliceerd op woensdag 12 februari 2020. Deze exhortatie is nu beschikbaar in een door de Nederlandse Bisschoppenconferentie geautoriseerde vertaling in de serie Kerkelijke Documentatie. De titel van de postsynodale exhortatie is Querida Amazonia, wat Geliefde Amazone betekent. De paus Het bericht ‘Kerkelijke Documentatie’ 2 met onder meer ‘Querida Amazonia’ verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • 25 juli: eerste Werelddag van grootouders en ouderen
  by carolinewenting on 22 juli 2021 at 14:04

  De Rooms-Katholieke Kerk viert zondag 25 juli de eerste Werelddag van de grootouders en de ouderen. Paus Franciscus heeft deze dag ingesteld in het kader van het Amoris laetitia Familiejaar dat op 19 maart 2021 van start is gegaan. De dag wordt voortaan jaarlijks gevierd op de vierde zondag van juli. In zijn boodschap voor Het bericht 25 juli: eerste Werelddag van grootouders en ouderen verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Zomereditie 2021 Nieuwsbrief Ariënsinstituut verschenen
  by carolinewenting on 20 juli 2021 at 15:08

  De leden van de Diocesane Gebedskring hebben de tweede Nieuwsbrief van 2021 ontvangen van het Ariënsinstituut. In zijn bijdrage gaat rector Kuipers onder meer in op de afsluiting van het studiejaar. Ook noemt hij zijn aanstelling tot rector van Priester- en Diakenopleiding Bovendonk, een taak die hij zal combineren met zijn werkzaamheden als rector van Het bericht Zomereditie 2021 Nieuwsbrief Ariënsinstituut verschenen verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Kerken Kijken Utrecht 2021
  by carolinewenting on 19 juli 2021 at 15:10

  Deze zomer vindt de 39ste editie plaats van Kerken Kijken Utrecht. Van 29 juni t/m 11 september zijn – onder voorbehoud van eventuele coronamaatregelen – op gezette tijden de deuren van elf binnenstadskerken voor het publiek geopend. Ook kunnen bezoekers een aantal lunchconcerten bijwonen. Onder de deelnemende kerken is de St. Catharinakathedraal. Vrijwillige gastheren en Het bericht Kerken Kijken Utrecht 2021 verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Materiaal voor de Periode van de Schepping
  by rolandenthoven on 15 juli 2021 at 14:33

  Ieder jaar wordt tussen 1 september en 4 oktober de Periode van de Schepping gehouden. In deze periode wordt in de kerken extra aandacht gevraagd voor de zorg voor de Schepping. In samenwerking met het Belgische Ecokerk heeft de Laudato si’ werkgroep Nederland ook dit jaar liturgisch en bezinningsmateriaal hiervoor uitgebracht. Voor Vlaanderen en Nederland Het bericht Materiaal voor de Periode van de Schepping verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • ‘Sint Caecilia’: activiteiten en onderscheidingen
  by carolinewenting on 12 juli 2021 at 13:59

  De Kerkelijke Instelling Sint Caecilia behartigt sinds vorig jaar de belangen voor de kerkmuziek in het Aartsbisdom Utrecht. Voor dit najaar staan twee cursussen en een studie- en ontmoetingsdag gepland, waarvoor nu geactualiseerde informatie beschikbaar is. Daarnaast is er een bericht van de Coördinator Eretekenen en laat de bureausecretaris weten dat de ‘MISSA CONSOLATRIX AFFLICTORUM’ Het bericht ‘Sint Caecilia’: activiteiten en onderscheidingen verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • TV-Mis zondag 11 juli vanuit St. Lambertusbasiliek Hengelo
  by carolinewenting on 9 juli 2021 at 12:24

  De rechtstreekse Eucharistieviering op tv komt zondag 11 juli vanuit de St. Lambertusbasiliek te Hengelo. In het voorafgaande Geloofsgesprek praat Leo Fijen met Wim Petersen over ‘Hoe kun je vluchtelingen nabij zijn en tegen de stroom in gaan?’ Petersen doet dat in Delden, vanuit zijn parochie, vanuit zijn diepe geloof. Dat geloof voedt Petersen door Het bericht TV-Mis zondag 11 juli vanuit St. Lambertusbasiliek Hengelo verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Jaarverslag 2020 Aartsbisdom Utrecht verspreid
  by rolandenthoven on 6 juli 2021 at 13:02

  De bisdomstaf van het Aartsbisdom Utrecht heeft het Jaarverslag 2020 gepubliceerd en onder de parochies verspreid. De coronaviruspandemie speelde in het kerkelijk leven van 2020 een grote rol, zo blijkt ook uit het slotwoord van vicaris-generaal mgr. Hoogenboom: “Terugblikkend op het jaar 2020 moet worden gezegd dat de coronaviruspandemie en de in dat verband getroffen Het bericht Jaarverslag 2020 Aartsbisdom Utrecht verspreid verscheen eerst op Aartsbisdom.