Aartsbisdom Officiele site van Aartsbisdom Utrecht

 • Uitwisseling en verdieping tijdens studiedag Caritas
  by rolandenthoven on 29 november 2023 at 12:40

  In het Titus Brandsma Huis in Deventer werd op 25 november een ontmoetings- en studiedag gehouden voor bestuursleden en werkgroepleden van Parochiële Caritas Instellingen (PCI) in het Aartsbisdom Utrecht. Het programma van de bijeenkomst met zo’n 80 deelnemers stond in het teken van toeleiding, toerusting, projectmatig werken en horizontale verdieping. Namens het Aartsbisdom Utrecht waren Het bericht Uitwisseling en verdieping tijdens studiedag Caritas verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Nederlandse vertaling slottekst synode gepubliceerd
  by carolinewenting on 28 november 2023 at 16:20

  De slottekst van de 16de Algemene Gewone Vergadering van de Bisschoppensynode ‘Voor een synodale Kerk: communio, participatio, missio’ is nu beschikbaar in een Nederlandse vertaling. De vertaling wordt onder meer gebruikt bij het vervolgtraject van deze synode in voorbereiding op de Bisschoppenvergadering die in oktober 2024 in Rome over hetzelfde thema zal worden gehouden. De Het bericht Nederlandse vertaling slottekst synode gepubliceerd verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Werkbezoek Caritas de Liemers toont veelzijdige praktijk
  by rolandenthoven on 27 november 2023 at 16:37

  Kardinaal Eijk en hulpbisschop Hoogenboom brachten op 24 november een diaconaal werkbezoek aan Caritas de Liemers (parochie St. Willibrordus). Zij werden vergezeld door de diocesaan diaconaal werker, diaken Tom van Vilsteren. Zij kregen in de zaal naast de Martinuskerk in Doesburg niet alleen informatie over de ziens- en werkwijzen van Caritas de Liemers, er waren Het bericht Werkbezoek Caritas de Liemers toont veelzijdige praktijk verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Aandacht voor 800 jaar kerststal op Vier.nu Kerstmis
  by carolinewenting on 24 november 2023 at 14:27

  Op zondag 3 december begint de Advent, de voorbereidingstijd naar het hoogfeest van Kerstmis. Op de website over de christelijke hoogfeesten, Vier.nu, staat dan Kerstmis centraal met speciale aandacht voor de kerststal, want het is precies 800 jaar geleden dat de eerste levende kerststal werd ingericht. Op 24 december 2023 is het precies 800 jaar Het bericht Aandacht voor 800 jaar kerststal op Vier.nu Kerstmis verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Veel bijzondere verhalen in novembernummer Op Tocht
  by carolinewenting on 22 november 2023 at 10:59

  Het novembernummer van ‘Op Tocht’ staat uitgebreid stil bij de Bisschoppensynode in Rome, waar namens de Nederlandse Bisschoppenconferentie mgr. Hoogenboom aan deelnam. Het eindrapport is in samenvatting opgenomen en mgr. Hoogenboom deelt zijn ervaringen: “Dit was een rijke tijd. Er is een boom geplant en die draagt veel vruchten, maar het oogsten, dat komt nog.” Het bericht Veel bijzondere verhalen in novembernummer Op Tocht verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Geautoriseerde vertaling Laudate Deum gepubliceerd
  by rolandenthoven on 21 november 2023 at 13:46

  Op 4 oktober, de feestdag van de heilige Franciscus van Assisi, verscheen Laudate Deum (Prijs God), een apostolische exhortatie (pauselijke brief) van paus Franciscus. Deze brief, een vervolg op zijn eerdere encycliek Laudato si’ (Geprezen zijt Gij) uit 2015, is nu in een Nederlandse vertaling beschikbaar. De vertaling is net als die van Laudato si’ Het bericht Geautoriseerde vertaling Laudate Deum gepubliceerd verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Verklaring bisschoppen: Laat de wapens zwijgen
  by carolinewenting on 17 november 2023 at 11:22

  In een korte verklaring sluiten de Nederlandse bisschoppen zich aan bij de woorden van paus Franciscus over de situatie in het Heilig Land: “In Gods naam, laat de wapens zwijgen.” De hele verklaring, die op vrijdag 17 november werd gepubliceerd, luidt als volgt: “Op 7 oktober werd Israël opgeschrikt door een omvangrijke aanslag. In enkele Het bericht Verklaring bisschoppen: Laat de wapens zwijgen verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Bisdomdag: hoopvol op weg naar missionaire parochies
  by rolandenthoven on 14 november 2023 at 16:47

  Bijna 200 deelnemers uit het Aartsbisdom Utrecht waren aanwezig bij de Bisdomdag op zaterdag 11 november in Ede. Onder het dagmotto ‘Samen groeien als parochie in de kracht van de Heilige Geest’ bogen zij zich deze dag over de missionaire parochie: hoe kunnen parochies in deze tijd van krimp missionair zijn en nieuwe mensen aanspreken? Het bericht Bisdomdag: hoopvol op weg naar missionaire parochies verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Nationale Jongerencollecte op 18 en 19 november 2023
  by carolinewenting on 13 november 2023 at 19:00

  In het derde weekend van november staat de jaarlijkse Jongerencollecte gepland. Alle parochies wordt gevraagd in het weekend van 18-19 november te collecteren voor het jongerenwerk in de Kerk. De Jongerencollecte is een initiatief van Jong Katholiek en is in 2006 in het leven geroepen om geld in te zamelen voor landelijke projecten, ontmoetingen, vormingsdagen Het bericht Nationale Jongerencollecte op 18 en 19 november 2023 verscheen eerst op Aartsbisdom.

 • Katholieke deelname nationale Kristallnachtherdenking
  by rolandenthoven on 13 november 2023 at 11:49

  Op 9 november jl. werd op verschillende plaatsen de Kristallnacht herdacht. Bij de nationale Kristallnachtherdenking in de Portugese synagoge te Amsterdam waren namens de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland aanwezig mgr. drs. H.W. Woorts (bisschop-referent voor Kerk en Jodendom) en bestuursleden en de beleidsmedewerker van de Katholieke Raad voor het Jodendom. Een van de sprekers was Het bericht Katholieke deelname nationale Kristallnachtherdenking verscheen eerst op Aartsbisdom.