Logo informatieblad Langeveen 2020

Jaargang 60 nr. 24 en 25                                                                       10 t/m 23 juni

 

De colofon van de pastores, gegevens thuiszorgorganisaties,

huisartsenpost e.d. kunt u vinden in het ‘bewaarexemplaar’,

dat in juni 2017 bij alle parochianen is bezorgd.

 

U kunt het bewaarexemplaar ook vinden op de website

www.hpancratius.nl onder locaties > Langeveen > Infoblad

Pastorpraat bij Sacramentsdag

Na Pinksteren vieren we op de tweede zondag na Pinksteren: Sacramentsdag.

We vieren het Mysterie van de Eucharistie.

 

De laatste decennia is er in de media veel meer aandacht voor goed, duurzaam en gezond voedsel. Goed en gezond voedsel draagt ertoe bij dat je langer gezond blijft, dat je ook meer fit bent en daardoor meer aankunt, meer van het leven geniet en ga zo maar door. Goed en gezond voedsel, het bepaalt daardoor toch je levensstijl en het voedsel wat je eet; het zegt daardoor toch wie en wat je bent en uitstraalt.

 

Een paar jaar geleden was ik met mijn twee neefjes een dagje op reis. We gingen ergens op een terrasje zitten. De oudste was net even weg toen de bestelling werd opgenomen en kwam terug toen een meisje de bestelling kwam brengen. Het jongste neefje van negen pakte meteen zijn flesje chocoladedrank met een rietje en dronk het zichtbaar genietend langzaam op. Wil je dat ook vroeg ik aan de oudste maar hij zei: ’nee, chocolademelk met een rietje, ik dacht het niet, dat is niet stoer, mag ik even naar binnengaan en zelf wat uitzoeken’. Even later kwam hij met een kleurrijk, cool uitziend blikje terug en voldaan dronk hij het in enkele teugen leeg. Schijnbaar maakt het uit wat je eet en drinkt, het lijkt er op alsof je daarmee iets van je zelf laat zien.

 

Deze gedachten van het voedsel wat je eet en de drank die je drinkt, het bepaalt wie je bent wat je uitstraalt. Deze gedachte is eigenlijk helemaal niet zo nieuw. We horen het Jezus in feite ook zeggen.

Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt, blijft in Mij en Ik in hem. Deze woorden, ze drukken verbondenheid uit. En daarmee laat je zien wie je bent, waar je voor staat. Je bent wat je eet en wat je drinkt.

 

Jezus’ vlees eten en zijn bloed drinken, het klinkt in eerste instantie heel vreemd. Maar natuurlijk, het is geen daad van kannibalisme, zoals de omstanders eerst denken, maar een daad van geloof. Het betekent in geloof aanvaarden dat Gods liefde body heeft gekregen, zichtbaar is geworden in de persoon van Jezus zelf. Door lijden en dood heen bleef zijn liefde overeind en daarmee ook Gods liefde. En met die liefde mogen ook wij ons verbonden weten. Daarin ligt onze hoop, onze toekomst.

 

Op 11 juni vieren we Sacramentsdag. We vieren de verbondenheid die we hebben met Christus zelf en dan toegespitst in de Eucharistie. In de Eucharistie komt ook het hele Christelijke leven samen. De verbondenheid met Christus, maar ook het uitdragen van die verbondenheid. Het is niet voor niets dat we elke Eucharistie dan ook afsluiten met de woorden; Ite missa est, of: Ga nu allen heen in Vrede, want je zending als gelovig mens begint nu. Bij elke Eucharistieviering krijgen we als het ware huiswerk mee. Dat wat we geloven, werkelijk handen en voeten geven in het leven van alledag. Wetende dat we dit mogen doen in verbondenheid met Christus zelf. En daarbij past maar één antwoord: Heer wij Danken U.

Eucharistie vieren is ingaan op de uitnodiging van de Heer: Blijft dit doen, tot mijn gedachtenis. We mogen Hem als het ware werkelijk ontmoeten, maar ook dat we worden wat we eten, en dat is in Christus’ naam teken zijn van Gods liefde. Dan glimt het mysterie van Gods nabijheid door in het leven van alle dag. En wordt het leven zelf: eucharistie, sacrament, omdat Christus zichtbaar wordt in het leven van het hier en nu. In uw en mijn leven, daarin ligt de diepere betekenis van het mysterie van de eucharistie. Zo worden we wat we eten, en geeft het brood dat we breken gemeenschap met lichaam van Christus. En vormen wij allen die deel hebben aan dat ene brood ook dat ene lichaam van Christus.

Pastoor Hans Hermens

 

Thema: Leven door Mij                                                                       Sacramentsdag

  1. 10 juni 19.00 uur: Woord- en Communieviering

(parochiële werkgroep)

Collecte:                                1. Plaatsengeld € 1.00
2. Pastorale zorg

 

Thema: Grote oogst                                                         11e zondag door  het jaar

  1. 18 juni 09.00 uur: Woord- en Communieviering m.m.v. het

Liturgiekoor (Diaken Thöni)

Collecte:                                1. Plaatsengeld € 1.00
2. Pastorale zorg

 

  1. 20 juni geen viering

 

jaargedachtenissen en misintenties Zaterdag 10 juni

Jaargedachtenis: Gerard Kleizen, Jan Vrerink

Misintenties: Joop Plegt, Johan Paus, Nel van Duist-Nijkamp, Carola Damhuis

 

jaargedachtenissen en misintenties  Zondag 18 juni

Jaargedachtenis: Trees Schröder -Meijer

Misintenties: Gerard, Marie en Regina Oude Hendriksman, Jan Weusthuis, Jan en Marie Bekhuis-Waaijer, Johan Paus, Nel van Duist-Nijkamp

Herman en Riek Oude Elberink-Rikhof, Bernard vd Aast, Carola Damhuis, Jan en Riek Snijders-Eidhof, Bennie Kienhuis (Manderveen).

 

LECTOREN EN MISDIENAARS EN COLLECTANTEN:

Zaterdag 10 juni 19.00 uur

Lector: A. Schothuis, J. Lescher, T. Rozenkamp

Collectanten: J. Grootelaar, H. Mensen

 

Zondag 18 juni 09.00 uur

Lector: M. Pouwels
Collectanten: J. Pouwels, G. Olimulder

WEEKWACHT PASTORES

Voor dringende pastorale hulp, in geval van geestelijke bijstand, ziekte

en bij overlijden, belt u met het nummer van de weekwacht van het

Parochieverband, tel: 06 – 20430155.

 

LOCATIESECRETARIAAT ST.PANCRATIUS LANGEVEEN

Adres: Kerklaan3, 7679 VG Langeveen; tel: 0546-681142;

email: info.langeveen@hpancratius.nl

Locatiesecretariaat open: vrijdagmorgen van 09.00-11.00 uur

 

INFORMATIEBLAD

Dit informatieblad is voor een periode van 2 weken. Het volgende komt uit op woensdag 21 juni.  Kopij en misintenties voor dat informatieblad kunnen vóór donderdag 15 juni 18.00 uur worden aangeleverd in de brievenbus van het parochiecentrum. Kopij (niet de misintenties) zo mogelijk rechtstreeks mailen naar: infobladlv@gmail.com

CENTRAAL SECRETARIAAT H.PANCRATIUS PAROCHIE

Karin Grunder en Yvonne Kroeze

Grotestraat 64, 7651 CK Tubbergen

E-mail: info@hpancratius.nl , tel:06-33564002

Bereikbaar op:

Dinsdag en woensdag: 09.00-12.00 en 13.30-16.30 uur.

Donderdag: 13.30-16.30 uur, vrijdag: 09.00-12.00 uur.

 

 

 

Pancratiusdag 2023 : Waar gaan we voor?

Zondag 3 september start het pastorale werkjaar van onze parochie met Pancratius dag. We hopen op goed weer zodat we met velen de eucharistie kunnen vieren in de open lucht bij de Kroezeboom. Bij slecht weer zal worden uitgeweken naar de Pancratius Basiliek in Tubbergen. De viering begint om 10.00 uur.

Het thema is: “Waar gaan we voor?”

 

De zang in de viering zal worden verzorgd door een projectkoor dat speciaal voor deze dag zal worden samengesteld. Leden van alle midden- en dames en herenkoren van de parochie worden hiervoor van harte uitgenodigd. Ook belangstellenden die niet in een koor zitten, maar wel kunnen

zingen, zijn welkom. Mocht u mee willen doen, dan vragen wij u om zich vóór 1 augustus aan te melden bij het centraal secretariaat van de parochie. Dat kan telefonisch via het nummer 06-33564002 op dinsdagmorgen, woensdagmorgen of vrijdagmorgen of via het emailadres: info@hpancratius.nl met vermelding van naam, emailadres, mobiele nummer en stemgroep.

Kinderen en jongeren worden uitgenodigd om tijdens de viering een speurtocht te lopen. De leiding van kinderkerk en Rock Solid junior en Rock Solid bieden ieder een speurtocht aan die start en eindigt bij de Kroezeboom.

Na afloop van de viering is er volop ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot
van koffie/thee met iets lekkers. Voor de kinderen zal er een speciale traktatie zijn.

Noteert u de datum vast in uw agenda?

Wij hopen velen mensen te mogen begroeten!

 

Pastoraal team en Pancratius Commissie

 

 

 

JAARLIJKSE BEDEVAART KEVELAER

Ook dit jaar organiseert de Oost Twentse Processie de jaarlijkse bedevaart naar Kevelaer op 25 en 26 augustus. Als pastorale begeleiding zullen mee gaan: pastoor Munsterhuis, Diaken Kerkhof Jonkman (Parochie Lumen Christi) en de pastoraal werkers Christianne Saris (Pancratius Parochie) en Constance Janssen (Plechelmus Parochie)

 

De muziekvereniging van Tilligte zal dit jaar voor de muzikale begeleiding zorgen.

De intentie van de bedevaart is: ”WEEST GERUST – IK BEN HET”.

 

We nodigen inwoners van Oost Twente en omgeving van harte uit om deel te nemen aan deze prachtige  bedevaart. Dit wordt door het broederschap georganiseerd met de bus, met de fiets of wandelend. U kunt uiteraard ook op eigen gelegenheid gaan en in Kevelaer aansluiten.

 

Eén of twee dagen
Op vrijdag 25 augustus vertrekken bussen vanuit diverse parochies in Oost Twente. De aankomst in Kevelaer is ongeveer 11.00 uur. Naast de tweedaagse bedevaart sluit een groep pelgrims uit Beuningen/De Lutte en omgeving op de vrijdag (één dag dus) bij onze bedevaart aan.

 

Met de fiets
De deelnemers aan de fietsprocessie vertrekken donderdagmorgen 24 augustus vanuit Geesteren en Denekamp. Verder gaat er een racefietstocht naar Kevelaer en wel op vrijdag 25 augustus om 6.00 uur vanuit Ootmarsum.

 

Wandelen naar Kevelaer
In 2018 is er voor het eerst een groep wandelend naar Kevelaer gegaan. Inmiddels gaat deze groep nu voor de vijfde keer op pad om zich op de vrijdag bij alle overige pelgrims uit Noord Oost Twente aan te sluiten. De afgelopen jaren bleek dit steeds een mooie en inspirerende wandelbedevaart. Men wil dinsdag 22 augustus vertrekken uit Twente en zich dan op vrijdag, de 25e aansluiten bij de overige Twentse pelgrims die per bus of met de fiets reizen. Uiteraard zijn meer wandelaars van harte welkom! (de terugreis zal per bus gaan).

 

Programma

De opening van de bedevaart voor alle pelgrims is om 13.00 uur. In processie trekken wij vanaf het politiebureau door de Hoofdstraat naar de Basiliek. Daar vindt de openingsviering plaats. Later in de middag volgt de kruisweg in het park en voor mensen die minder goed ter been zijn in de Pax Christi. ’s Avonds om 20.00 uur vindt het lof en de lichtprocessie plaats. Op zaterdag 26 augustus is er onder meer ’s morgens om 8.30 uur een plechtige hoogmis in de Basiliek.

Tussen de vieringen door is er uiteraard tijd voor gezelligheid, elkaar ontmoeten en persoonlijke gesprekken. Dat is ook waar bedevaart om gaat.

 

Aanmelding en verdere informatie
Indien u belangstelling heeft om dit jaar aan de bedevaart deel te nemen dan kunt u zich aanmelden bij de plaatselijke broedermeester, met opgave naam/adres/telefoonnummer. Wij vragen voor de deelname aan de fiets- of wandelbedevaart een bijdrage van € 10 per persoon voor te maken onkosten (boekje, offerkaars, verzekering, e.d.). De bijdrage in de kosten bedraagt voor buspelgrims € 30. Logies en overige verblijfskosten zijn hierbij niet inbegrepen.

Voor algemene inlichtingen en/of opgave kunt u contact opnemen met de broedermeester van uw locatie:

Geesteren:                          mevrouw R. Rosenberg   telefoon 06 – 42 43 68 90
Langeveen:                         de heer J. Paus                   telefoon 0546 – 68 12 24 of
mevrouw M. Postel           telefoon 06 – 11 46 27 48
Reutum/Fleringen           mevrouw M. Nijhuis         telefoon 06 –
Tubbergen                          mevrouw B. Olthof            telefoon 0546 – 62 27 74
Vasse                                    mevrouw R. Kemna           telefoon 0541 – 68 02 94 of
mevrouw L. aan de Steggetelefoon 06 – 50 61 08 70

 

 

Of voor specifieke informatie over de fietsbedevaart of de wandelbedevaart: Jos Bijen uit Weerselo (telefoon: 06 – 23 99 79 06). Voor specifieke informatie over de 1-daagse bedevaart per bus: Mw. R. Aveskamp uit Rossum (telefoon: 06 – 12 97 74 57) of Mw. A. van Langen uit De Lutte (telefoon: 06 – 20 47 73 33)

De opgave moet binnen zijn uiterlijk op dinsdag, 15 augustus a.s.